Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
28-07-2022

Distributiecentrum AMS05-XPO Schiphol zelfvoorzienend en Outstanding

Onlangs werd het eerste volledig zelfvoorzienend distributiecentrum bij Schiphol opgeleverd. Op het Schiphol Trade Park in Hoofddorp ontwikkelde Logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace een nieuw distributiecentrum AMS05-XPO, dat als eerste in Nederland geheel zelf kan voorzien in de eigen energiebehoefte. Het kan off-grid, dus onafhankelijk van het publieke elektriciteitsnet, functioneren. Naast energie stonden ook andere duurzaamheidsdoelen centraal bij de ontwikkeling van het DC. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-NL-certificering Nieuwbouw op het hoogste niveau: Outstanding (89,95%). W4Y adviseur Koen de Wijs was als BREEAM Expert betrokken bij dit innovatieve bouwproject.

Het nieuwe distributiecentrum is in vele opzichten uniek voor Nederland. Het gebouw kan zelfstandig energie opwekken en de stroom die niet in het gebouw wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan het publieke elektriciteitsnet. Het gebouw heeft mede daarom het hoogst mogelijke energielabel van A+++++ gekregen.

Innovatieve energieoplossing

AMS05-XPO volledig off-grid

Duurzaam gebouw BREEAM Outstanding

Het nieuwe distributiecentrum is een toekomstbestendig gebouw en werd gecertificeerd met vijf BREEAM-sterren (maximaal). Hiertoe was meer nodig dan de opwek van hernieuwbare energie en de innovatieve oplossingen voor gebruik en opslag. Binnen de BREEAM-methodiek gelden negen aandachtsgebieden waarop ‘gescoord’ moet worden. Mede op advies en onder begeleiding van de BREEAM Expert van W4Y werd ook op andere thema’s ingezet, zoals het onderdeel Afval tijdens het bouwproces (score 100%), Gezondheid en comfort (score  99,3%) met maximale daglichttoetreding voor de gebouwgebruikers en op Management (87,5%). 

Ook een duurzaam (nieuwe) gebouw ontwikkelen?