Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
10-11-2022

Duurzaamheid en luxe komen samen in nieuw Valk Exclusief hotel

Direct langs de A2 bij Best is de afgelopen tweeëneenhalf jaar gewerkt aan de realisatie van een nieuw luxe én zeer duurzaam hotel: Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best. Het 14 verdiepingen tellende hotel wordt naar verwachting eind februari 2023 in gebruik genomen. Het project verwierf in de ontwerpfase al een BREEAM-kwalificatie Outstanding. Alles is erop gericht om bij oplevering wederom vijf sterren te behalen. En dat lijkt te gaan lukken.

Dit nieuwe hotel bewijst dat men bij de ontwikkeling van duurzaam vastgoed geen concessies hoeft te doen aan luxe, kwaliteit, faciliteiten, uitstraling of comfort. Bij het ontwerp, de selectie van onderaannemers en leveranciers, gebruikte technieken, materiaalkeuze en het bouwproces werden de verschillende opties consequent langs de duurzaamheidslat gelegd. Het resultaat is indrukwekkend. W4Y adviseurs Jan Roersen en Chantal van der Meulen waren als BREEAM Experts verantwoordelijk voor het BREEAM-certificeringstraject. Lees wat dit nieuwe hotel zo bijzonder maakt.

2

Luxe én duurzaam

Hoe dan?

‘De duurzaamheidsambitie BREEAM Outstanding vereiste consequente focus op duurzame keuzes. Bij het ontwerp, de selectie van onderaannemers, leveranciers, technieken, materiaal en tijdens het complete bouwproces. Als BREEAM Expert fungeer je binnen het team met opdrachtgever, architect, hoofdaannemer, hoofdinstallateur als ‘het duurzame geweten’, licht Jan toe.

Er werd gekozen voor innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw, zoals:

 • Lage temperatuurverwarming en hoogtemp-koeling (WKO)
 • Alles elektriciteit, dus gasloos
 • Luchtbehandeling met warmteterugwinning en CO2-sturing
 • Koppeling restwarmte uit koel- en vriestechniek
 • Daglicht- en aanwezigheidsschakelingen in verlichting
 • Energiezuinige LED-verlichting en fluorescent verlichting voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur
 • Afwatering hemelwater van gebouw komt uit op een Wadi buiten. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon hemelwater naar een rioolzuiveringsinstallatie wordt geleid, ook wordt de hoeveelheid grondwater op natuurlijke wijze aangevuld.
 • PV-panelen (zonnepanelen) 3840 m2
 • Toepassing van FSC-hout
   

Ook werden duurzame maatregelen op sociaal of economisch gebied geformuleerd. Van der Valk: 'De menukaart van ons restaurant zal voorkeur geven aan biologische, verantwoorde en lokale producten. Ook streven wij ernaar om leveranciers te selecteren mede op basis van hun duurzame karakter. Bijvoorbeeld: al het gebruikte papier in het hotel zal FSC-gecertificeerd zijn. Wij zijn voornemens samen met verschillende lokale organisaties mee te werken aan evenementen en activiteiten voor de lokale gemeenschap.’

Energiebesparende maatregelen

2

Er zijn veel energiebesparende maatregelen toegepast die het totale elektrische energie­gebruik verlagen. Voor de warmte is enkel gebruikgemaakt van de buitenlucht met een warmtepomp en het gebruik van zonnepanelen. Het gebouw wordt verwarmd met een elektrische warmtepomp. Bij het kamergedeelte vindt warmteterugwinning plaats door WTW-apparaten (kruisstroom) op het dak. Voor warmteterugwinning in het hoofdgebouw en de sportfunctie is een warmtewiel ingezet.

Met het geïnstalleerde PV-systeem van 3840 m2 is het hotel zeer energiezuinig en scoort zeer goed in vergelijking met soortgelijke hotels.

Lees meer over de technische oplossingen, oppervlakten en verbruik.

Reductie van de impact op het milieu 

Kosten worden duurzame winst

BREEAM-certificering als methodiek

BREEAM is een methodiek om de duurzaamheidsprestatie van vastgoed te beoordelen. Door het ontwerp langs deze lat te leggen en te bouwen naar deze maatstaven creëren we een duurzamer gebouwde omgeving. Hier hebben niet alleen investeerders en gebruikers baat bij. Ook de maatschappij en het milieu. De BREEAM-certificering kent een kwalitatieve weging van 1 tot 5 sterren. Opdrachtgever, architect, hoofdaannemer, hoofdinstallateur en wij als BREEAM Expert hebben ons gezamenlijk ingespannen om de beoordeling Outstanding (vijf sterren) te behalen. We gaan ervanuit dat dit lukt en Van der Valk eind van het jaar het certificaat in ontvangst kan nemen. Een prachtige prestatie waar we enorm trots op zijn.’

 Artikel Installatie bouw:  Nieuw, duurzaam Valk BREEAM Outstanding is het streven Exclusief hotel langs de A2

#Valk #verduurzamen #vastgoed #circulariteit #duurzaam #BREEAM #hotel

Ook aan de slag met BREEAM en verduurzaming?