Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
15-05-2023

MONUMENTAAL HAVENGEBOUW AMSTERDAM BREEAM EXCELLENT IN ÉÉN JAAR

Vastgoedontwikkelaar Zadelhoff heeft samen met een goed samenwerkend bouwteam de renovatie van het Havengebouw in Amsterdam razendsnel afgerond met een BREEAM-certificering Excellent. Het gemeentelijk monument naast Centraal Station aan het IJ is van het aardgas af en wordt verwarmd vanuit een ondergrondse bron en warmtepomp. Het door Dudok in 1960 gebouwde pand heeft nu Energielabel A+. De vergaande verduurzaming van het gebouw past ook in de duurzaamheidsambities van Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente. W4Y adviseurs was betrokken bij het E en W-installatieontwerp, de bouwbegeleiding en BREEAM-certificering van dit bijzondere project.

Eveline Jansen begeleidde als BREEAM Expert van W4Y het certificeringtraject van de renovatie. “Het was een bijzonder project omdat het een renovatie betrof van een monumentaal pand uit 1960. De uitdaging was om het door Dudok ontworpen pand te moderniseren en te verduurzamen, zonder afbreuk te doen aan het karakter. Het moest binnen budget, veilig en met een oplevertijd van een jaar. Het streven was BREEAM Excellent te behalen. Dat was haalbaar, maar vroeg wel om slimme technische oplossingen en een creatief ontwerp van de E en W-installaties. Daarnaast had de architect (Fokkema & Partners) de uitdaging om de entree in oude glorie te herstellen en het restaurant te vergroten. Het is prachtig geworden en met de behaalde certificering is het Havengebouw een van de duurzaamste monumenten van Nederland.” 

Verduurzaming past in groter plaatje

Energiemaatregelen

2

Begin 2022 werd door W4Y een inschatting gemaakt van de mogelijke BREEAM-score. Om de hiervoor benodigde credit te halen en aan de CO2-duurzaamheidsambities van het Havenbedrijf en de gemeente te voldoen waren ingrijpende energiebesparende maatregelen nodig in combinatie met gasloos. Zo maakte alle Tl-verlichting plaats voor led, werd het monumentale pand geïsoleerd, zonnewarmt werende beglazing geplaatst en kreeg het een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie. Het pand heeft Energielabel A+.

Dankzij de nieuwe verwarmingsinstallatie wordt de warmte die ’s zomers wordt afgevoerd door de koelinstallaties voortaan ondergronds opgeslagen in een warmte-koudeopslag (WKO). Diezelfde warmte wordt in de winter weer naar boven gehaald voor de verwarming waarna een elektrische warmtepomp de temperatuur op weg naar de verwarmingsbuizen verder opgepompt. Het pand is gasloos geworden en om (deels) in de eigen behoefte aan elektra te voldoen, werden zonnepanelen geplaatst.

De uitgangspunten voor de E en W-installaties zijn door W4Y adviseurs, samen met het bouwteam geformuleerd op basis van hetgeen vastgesteld in het PvE. De principes zijn daarna in samenwerking met de uitvoerend installateur in een definitief installatieontwerp uitgewerkt. Tijdens de bouwfase begeleidde W4Y ook de realisatie en controleerde de oplevering van de installaties.

BREEAM Excellent vraagt meer