Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
18-07-2023

Twee BREEAM-certificaten voor Lidl

Onlangs nam supermarktketen Lidl haar gerenoveerde en gedeeltelijk uitgebreide hoofdkantoor in Huizen definitief in gebruik. Eerder ontving Marcel Ganzeboom, senior manager Bouw van Lidl, al een BREEAM-certificaat voor het hoofdkantoor in Huizen en voor het nieuwste duurzame distributiecentrum in Almere, tijdens vastgoedbeurs Provada. “Ik ben ontzettend trots op het behalen van deze certificeringen. Lidl neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam bouwen en zet altijd in op het hoogst haalbare. BREEAM is een heel mooi middel om dit doel mee te bereiken”.

W4Y adviseur Eveline Jansen was als BREEAM Expert verantwoordelijk voor het certificeringstraject van het hoofdkantoor. Jan Roersen begeleidde als Expert de certificering van het nieuwe distributiecentrum vanuit W4Y.

Lidl hoofdkantoor - BREEAM In-Use Excellent

Het hoofdkantoor van Lidl Nederland staat in Huizen met een omvang van ruim 10.000 m2 en is, net zoals al haar 440 filialen, volledig aardgasvrij en geheel voorzien van ledverlichting. Het hoofdkantoor is totaal gerenoveerd en gemoderniseerd met o.a. een duurzame klimaatinstallatie, WKO-installatie en een warmtepomp. Alle daken van het hoofdkantoor zijn voorzien van zonnepanelen en groen. Dankzij alle energiemaatregelen scoort het pand energielabel A++, maximaal op hernieuwbare energie en behaalde het 94 van de totaal 96 punten op het thema energie binnen het BREEAM-certificeringsysteem.

Eveline begeleidde het projectteam van Lidl bij het BREEAM-traject. “Met name het verzamelen van de benodigde bewijslast voor certificering is een belangrijk taak. Deze bewijslast is nodig om de gewenste credits te scoren. Voor het verkrijgen van de bewijslast is soms gespecialiseerd onderzoek nodig, denk bijvoorbeeld aan ecologisch onderzoek en MPG-studies. W4Y werkt hiervoor samen met vaste partners. Veel bewijslast wordt ook door het projectteam zelf verzameld. Als BREEAM-Expert ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van de juiste bewijslast en het verwerken ervan voor de certificering bij DGBC. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn met het oog op geplande opleveringsdata van het bouwproject en eventuele subsidieverstrekking.”

Aandacht voor ecologie en gezondheid
Het oude filiaal is omgebouwd tot nieuwe kantoorruimte. De nieuw aangebouwde korte vleugel met entree verbindt het gerenoveerde filiaal met het bestaande hoofdkantoor. “De nieuwe vleugel is bijzonder”, vertelt Eveline. “Deze beschikt over een groot aantal raampartijen waardoor veel natuurlijk licht naar binnenkomt. Het heeft een groen dak (net als de rest van het hoofdkantoor) en een prachtige groene binnentuin. Mede hierdoor wordt het gebouw voor gebruikers nog prettiger en gezonder om in te werken. Het gerenoveerde hoofdkantoor scoort sowieso hoog op ecologische en gezondheidsaspecten." 

Lidl distributiecentrum Almere - BREEAM Nieuwbouw Outstanding

Het in 2022 geopende nieuwste duurzame distributiecentrum van Lidl in Almere behaalde onlangs de hoogste BREAAM-score van 5-sterren (Outstanding). Naast de grootte van het distributiecentrum (54.000 m2 gebouwoppervlakte), maakt ook het duurzame karakter van het pand deze bouw bijzonder. Zo liggen er bijna 7.000 zonnepanelen op het dak die een besparing opleveren van zo’n 1.040 ton aan CO2 uitstoot, wordt er gebruik gemaakt van 100% groene stroom en energie, wordt er geen aardgas verbruikt en wordt al het regenwater ingezet voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening.

Andere duurzame voorzieningen zijn de door bewegingscensoren aangestuurde ledverlichting en de oplaadpunten voor elektrische auto’s en vrachtwagens. Naast het distributiecentrum in Almere zijn ook het distributiecentrum in Waddinxveen en Oosterhout BREEAM Outstanding gecertificeerd. Het distributiecentrum in Heerenveen heeft in 2013 BREEAM Excellent ontvangen.

BREEAM-NL