Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
19-05-2016

Agrifac gaat voor BREEAM ‘uitmuntend’

Grote, roodgekleurde veldspuiten en bietenrooiers staan in een grote hal, klaar voor vervoer naar de nieuwe eigenaar. Agrifac produceert deze machines volgens het concept van de 4 E’s: efficiënt, economisch, ergonomisch en ecologisch. Duurzaamheid stond dus al op de agenda van dit bijzondere bedrijf. Niet vreemd dus dat ze kiezen voor BREEAM-certificering.

“De machines van Agrifac zijn absoluut indrukwekkend”, vertelt jan Roersen die in zijn rol als BREEAM Expert met enige regelmaat over de vloer komt. “Ik ben onder de indruk van de ecologische eigenschappen.”

Efficiënt en ecologisch

De Agrifac Condor is een veel aangeschafte machine. Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en heeft een maximale spanbreedte tot wel 55 meter. Hierdoor worden met één gang over het veld vele gewassen bespoten. Bovendien is de verwerkte meetapparatuur dusdanig intelligent dat een lager plantje andere hoeveelheden bemesting/pesticide over zich heen krijgt dan een hoger plantje. Zo wordt overbespuiting voorkomen. De efficiency zit hem in het maatwerk. Agrifac ontwikkelt producten op basis van de behoeften van klanten.

Duurzaam produceren

Agrifac heeft een duidelijke keus gemaakt. “Zij zijn zich sterk bewust van de nadelige gevolgen van de landbouw op de ecologische voetafdruk. Daarom kiezen zij ervoor om in te zetten op een betere en veilige voedselproductie. Duurzaam produceren is het streven”, aldus Jan Roersen. Voor de bouw van een nieuwe fabriek en meer kantoorruimte is Agrifac gestart met het BREEAM-NL Nieuwbouw certificeringstraject. Bij het ontwerp is erop ingezet om, indien mogelijk, energieneutraal te worden en zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen. “Agrifac streeft naar de score ‘uitmuntend’ en daar help ik ze graag mee”, vertelt Jan. De bouw wordt, evenals het certificeringstraject, binnenkort gestart. De oplevering staat gepland voor juli 2017.