Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
29-02-2016

Eerste BREEAM In-use voor Hoger Onderwijs voor VU

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft het eerste BREEAM-NL In-Use certificaat voor bestaande Hoger Onderwijsgebouwen in ontvangst genomen. Het Initium, gelegen naast het hoofdgebouw, behaalde de score Excellent voor ‘Asset’, Good voor ‘Beheer’ en Very Good in de categorie ‘Gebruik’.

In 2015 heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en Saxion Hogescholen de richtlijn BREEAM-NL In-Use geschikt gemaakt voor bestaande Hoger Onderwijsgebouwen. BREEAM-certificeringen voor bestaande gebouwen en nieuwbouw bestaan al geruime tijd voor kantoorgebouwen. Gebouwen voor hoger onderwijsinstellingen kennen naast kantoren ook onderwijs- en collegeruimten en laboratoria. Om ook deze gebouwen volledig te kunnen certificeren conform de BREEAM-NL richtlijn voor bestaande gebouwen, werd de werkgroep BREEAM-NL In Use voor Hoger Onderwijsgebouwen gestart opgericht. De primeur voor het eerste certificaat binnen deze categorie is nu voor de Vrije Universiteit Amsterdam.

Willem Verduyn, Manager Vastgoedbeheer VU: “Het is onze ambitie om het bestaande vastgoed te certificeren voor BREEAM-NL In-Use met een niveau van minimaal ‘Good’. Wij hebben hiervoor ons duurzaamheidsbeleid aangescherpt, denk aan een ecologisch plan voor de gehele VU campus en het waterbeleid. Ook komen er per gebouw Energie VerbeterTeams die praktische en technische maatregelen inventariseren om energieverbruik te beperken.”

De Campus van de VU wordt stapsgewijs vernieuwd op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarnaast streeft de VU naar toepassing van duurzame oplossingen met minder gebruik van fossiele brandstoffen, minder uitstoot en meer energetisch rendement. Initium is nu het eerste gebouw van de VU dat BREEAM-NL In-Use gecertificeerd is. Ook andere gebouwen als het OZW-gebouw en het Hoofdgebouw worden de komende jaren getoetst aan de BREEAM normen. (Foto: Too van Velzen)